firesz@firesz.sk

Veled együtt mentorprogram

Ez a mentorprogram kiváló lehetőség olyan 14 éven felüli fiatalok számára, akik válaszokat keresnek, szeretnék megosztani kérdéseiket, meglátásaikat, örömüket, bánatukat vagy épp megismerni Jézust és mélyebbre evezni Istennel való kapcsolatukban. Mindezt egy vezetett, biztonságos keretek között zajló beszélgetés során egy elkötelezett kereszténnyel, mentorral élheted meg.

KÖSZÖNJÜK az EXODUS-nak a felkínált szolgálati lehetőséget, a kidolgozott segédanyagokat és a bizalmat!

 

Hogyan működik?

 • 1-2 fiatal előre egyeztetett időközönként egy 1–1,5 órás beszélgetésen vesz részt egy elkötelezett kereszténnyel, mentorral.
 • A párok egy 6 alkalomból álló „útikalauzt” követnek.


Mennyibe fog kerülni?

 • A mentorprogram ingyenes.


Hogyan találhatok mentort?

 • Lejjebb görgetve megtalálhatod a jelenlegi mentorok listáját.
 • A bemutatkozásuk alapján válaszd ki a számodra szimpatikus mentort.
 • Alap 1: a mentorálás egyforma neműek között jöhet létre, azaz lány lányt választ, fiú fiút.
 • Alap 2: a mentorod legyen pár évvel idősebb nálad.
 • Akit választottál, annak a bemutatkozójánál kattints az „Őt választom” gombra, majd töltsd ki az űrlapot az adataiddal. Az űrlap elküldése után kapsz egy automatikusan generált e-mailt, a megadott elérhetőségeid segítségével pedig összekötünk a mentoroddal.
 • A mentorod legkésőbb 3 napon belül jelentkezik Nálad e-mailben vagy Messenger üzenetben, ha épp ismerősök vagytok.
 • A továbbiakban már ti egyeztettek.


Ki a mentor? 

 • 18 éven felüli Firesz – Duna Mente-tag.
 • Élő hitű, hiteles keresztény életvitelű fiatal felnőtt, akit a Firesz – Duna Mente vezetősége és a mentálhigiénés szakemberek ajánlanak.
 • Részt vesz legalább 2 szakmai tréningen.
 • Részt vesz szupervíziós üléseken.

 


 

Mentorok

1. mentor (férfi)

Pozsonyban élek, de életem első 20 évét Komáromban töltöttem.

Szakmámat tekintve építész vagyok. Szívesen gondolkodom különféle feladatokon egyedül vagy csapatban. Vonz minden, ami szép. Rajongója vagyok a vizuális és alkalmazott művészeteknek. Szeretem a dizájnt, a grafikákat, illusztrációkat, a képregényeket, a filmművészetet és az animációt. Kedvelem a jól megírt történeteket, a karakterfejlődést és az angol humort. Nem tudok sportról beszélgetni és nagyon nem szívesen vezetek autópályán.

Krisztust 15 évesen ismertem meg és máig egyre jobban lenyűgöz a szeretete, megkerülhetetlen személye.

Isten imádata közel áll hozzám: a 2008 és 2016 közti időszakban gyülekezeti éneklést vezettem a testvéremmel és egy szál gitárral egy gútai karizmatikus közösségben, jelenleg pedig kisebb zenekari feladatokat vállalok a pozsonyi gyülekezetem dicsőítő csapatában és 2017 óta a Firesz – Duna Mente alkalmain.

Szeretem a mély, igaz gondolatokat, amik túlmutatnak a felszínen és az ismert sablonokon. Szeretem az eredeti, őszinte embereket. Talán pont azért, mert én is mindenhonnan egy kicsit kilógok. Azt hiszem, nagyon sokat kaptam már eddig, szívesen adom tovább.

Őt választom!

 

2. mentor (nő)

Boldog, háromgyermekes anya vagyok és egyférjes feleség. A családomról való gondoskodás határozza meg leginkább a napjaimat. Csodálatos gyerekkorom volt, amilyet mindenkinek kívánnék. Rajongok a természetért, legfőképpen a növényvilágért. Szeretem a föld illatát, és nem bánom, ha sáros lesz a kezem.

A mezőgazdasági egyetemen növénytermesztési szakirányt választottam. Várom, hogy ebben a teremtői-termelői küldetésben aktívan részt vehessek, ahogy családom is generációk óta ezt teszi. Általánosságban véve érdeklődő típus vagyok, keresem, kutatom az összefüggéseket, hogy a lényeget, a valót lássam.

A mindenség Ura már a kezdetek kezdetén megragadott szeretetével és azóta is szüntelen formálódásban tart. Felfoghatatlan ajándék ez, amit szeretnék megosztani, hogy mások is Általa felüdülhessenek, növekedhessenek.

Őt választom!

 

3. mentor (nő)

Egy kicsi keleti községből – Tornáról származom. Már tiniként megtapasztaltam a borzovai tinitáborok közösségépítő erejét. Azóta a hit és a közösség mindig is része volt az életemnek valamilyen formában.

Mivel nem tudok sokáig egy helyben ülni, ezért szeretek jönni-menni, táncolni, énekelni. Akik ismernek, tudják... Ugyanakkor Isten megtanított, hogy kell néha pihenni és töltekezni is. Ilyenkor szeretek sétálni vagy beszélgetni egy finom cappuccino és a barátaim társaságában.

Sokáig önértékelési gondjaim voltak, nem szerettem magam. Aztán az Úr elindított egy önismereti úton, és azóta is folyamatosan dolgozik rajtam. Hála Neki most már tudom, hogy nem a körülményeim áldozata vagyok, hanem sok függ attól, hogyan nézek egy dologra és Isten mennyire van a középpontban. Ezt még mindig tanulom.

Ezenkívül fontos számomra a belső és külső szépség. Ezért szabadidőmben arcápolással és sminkeléssel is foglalkozom, mert szeretném, hogy a nők Isten szemével lássák magukat belül és kívül is.

Őt választom!

 

4. mentor (férfi)

Olyan ember vagyok, aki törekszik mélységében megismerni a dolgokat. Szeretem a szabadságot, folyton mozgásban lenni, és bölcs embereket hallgatni. Nem szeretem a luxust. Az egyik legkedvesebb ételem a mákos derelye.

Könnyen barátkozom új emberekkel, mások visszajelzése alapján viszont nem úgy működök, mint a legtöbb ember a környezetemben. Talán ezért gyakran van olyan érzésem, hogy nem illek bele a társaságba.

Egyszerű alapelvek szerint próbálom élni az életem. Szeretem az eredeti, őszinte és hiteles dolgokat, és elutasítom szerepek megjátszását. Meghoztam néhány meredek döntést az életemben, és volt, hogy évekig szívattam magam értelmetlen dolgokkal.

Ha tehetem, munka után elindulok, és bejárom a környező erdőket, mezőket. A határ csendje lenyugtat, ilyenkor sokat gondolkodom az életemről, a döntéseimről, és sokat beszélgetek Istennel is. Egy 2-3 órás túra alatt mindig tanulok valamit. A természeten kívül nagyon érdekel még, hogy hogyan működik a világ, és akkor érzem magam elememben, ha repülhetek.

Őt választom!

 

5. mentor (férfi)

Szüleim még miattam fűtik ki az emeleti szobákat. Levelező tagozaton tanulok és mint agronómus dolgozom. Ezt a két tevékenységet egy szó köti össze: mezőgazdaság.

Én ebben „utazok”, sokat forognak e körül a gondolataim és hasznosnak érzem azt, hogy ezzel foglalkozhatok.

Mindemellett a munka nem tölt be teljesen, szeretem az emberekkel együtt megélni a mindennapok sokszínűségét. A Fireszben már sokszor találtam otthonra, és visszatérek, mint madár a fészkébe. Keresem az igazi értékeket az életben és ezeket szeretném képviselni a saját életemben is. Nagyon hamar lázba hoznak az új kalandok, projektek és gondolatok, a világ felfogásom alapja az életrevalóság.

Őt választom!

 

6. mentor (nő)

Szeretek nagyokat álmodni, nagyban gondolkodni, szeretem a nagy távlatokat, a nagy teret. Szeretem a nagy állatokat, pl. a nagy kutyákat, lovakat, bálnákat. Szeretem a nagy autókat és a nagy sebességet.

2008-tól számolom, hogy aktív fireszes vagyok. Rögtön beálltam a szolgálatba. Talán azért se volt ez fura számomra, mert már 14 éves korom óta ifivezető voltam/vagyok. A fiatalokkal való munka, a szolgálat feléjük a cserkészetnél kezdődött és jelenleg is tart, csak most már főállásban.  Volt egy kb. 2 éves kiégési folyamatom, de hála Istennek, Ő kihozott belőle és most újra nagy lendülettel, de több tudatossággal és józansággal teszem a dolgom, az elhívásom. Bár introvertált vagyok, nagyon szeretem a kapcsolódást, a kapcsolatokat, barátok közt lenni, emberek közt lenni. Szeretek összekapcsolni, amolyan kapcsolati hálókat kialakítani.

Őt választom!

 

7. mentor (nő)

Nem ismerem azt a szót, hogy unalom. Szeretem, ha pörögnek körülöttem a dolgok, még ha ez rendezett káosz formájában is történik. Ebből adódóan szeretem a kihívásokat – persze csak mértékkel.

Végtelen lehetőséget, új ötleteket kínál számomra egy-egy film, könyv, vagy Lego kollekció. Fontos szerepet tölt be az életemben a humor, a meseterápia és az írás is.  Észrevétlenül kúszott be a mindennapjaimba a programszervezés. Ha Isten – aki már gyerekkorom óta az életem része – rám bíz egy feladatot, akkor igyekszem abba a feladatba teljes mértékben beleállni.

Már tinikorom óta ifjúsági vezető vagyok és a Fireszben több, mint 13 éve bontogatom a szárnyaimat a szolgálatban. Szeretem az egyenességet és a sallangmentességet. Úgy gondolom, hogy nagy a szívem és sokan elférnek benne. Szeretem motiválni az embereket és meglátni, ill. kihozni belőlük a legjobbat. Mottó: Legyél önmagad!

Őt választom!

 


 

Jelentkezés

  Válaszd ki a mentorod*

   

   

  Aktuális Duna Mente események

  Kövess bennünket! – Duna Mente

  Iratkozz fel a YouTube csatornánkra, hogy ne maradj le semmiről sem!

  Feliratkozom a hírlevélre

  * kötelező mező
  Fiatal Reformátusok Szövetsége
  Zväz mladých reformovaných – Firesz


  Fő (Hlavná) 48/50.
  Őrös (Strážne)
  07652 Szlovákia

  IČO: 31958273

  Területi egységek

  Munkacsoportok

  chevron-downchevron-up-circle