Vezetőség, munkatársak – Fiatal Reformátusok Szövetsége

Vezetőség, munkatársak

A 2020. november 7-én került sor a tisztújító közgyűlésre, amelyen a Firesz – Duna Mente sikeresen megválasztotta új vezetőségét és ellenőrző bizottságát. 

Az közgyűlés által megválasztott új vezetőség tagjai: Édes Bence, Gyurcsis Júlia, Kelko Viktor, Langschadl István, Záhorszky Zsuzsa.

Akik pedig az ellenőrző bizottság szerepét betöltik: Kis Lázár Bence és Pallag Gergely.

Életüket, munkájukat kísérje Istenünk gazdag áldása!

 

A Firesz – Duna Mente vezetősége

Gyurcsis Júlia, területi elnök 

2008-tól számolom, hogy aktív fireszes vagyok. Persze, előtte már nagyban énekeltem a kórusban és még előtte jóval ott voltam a jabloncai táborban… kész történelem. Ha már történelem, vezetőségi tag is voltam már, mégpedig 2009–2013 között. Most pedig újra beleálltam ebbe a szerepbe, vagyis léptem egy nagyot az elnökségbe. Hmm… van valami ebben a negyven évben…

2011 óta teljes állású munkatársként szorgoskodom a Duna Mente irodájában, ahol a háttérből irányítom a dolgokat, adminisztrálok, archiválok, papírügyeket és pénzügyeket rendezek, intézek, ötletelek és próbálok motiválni. Mindemellett még tartom a kapcsolatot más ifjúsági szervezetekkel, reprezentálom a Firesz – Duna Mentét.

Szeretek még énekelni, amit a szomszédaim se bánnak – legalábbis eddig még nem dörömböltek át.☺ Szeretek túrázni, gyalogolni – jó gyorsan, táááncolni, és mostanában egyre többet olvasok.
Szeretem a céltudatosságot, amikor megvan a vízió/irány/cél, van hozzá stratégia és aszerint lépünk kisebb-nagyobb lépésekkel előre.

Örülnék, ha a Firesz – Duna Mentében kialakulna egy egészséges folytonosság, amikor az élvezőből szolgáló is (mert azért a szolgálónak is kijár az élvezet) lesz: munkatárs, vezető vagy akár elnök.☺
Arra vágyom, hogy a Firesz – Duna Mentében megértsük és megéljük a tanítványságot, illetve az istenfiúságot és így megerősödve, kiteljesedve tudjunk szolgálni az elveszettek, kallódók felé.

Örülnék, ha megtalálnád itt a helyed – ebben szeretnék segíteni, tippeket és lehetőségeket adni. És természetesen várom az ötleteidet, meglátásaidat!

 

Édes Bence, területi alelnök

Édes Bencének hívnak. Marcelházán, a Fő úton szüleim még miattam fűtik ki az emeleti szobákat.

Tanulok és dolgozom. Nyitrán, levelező tagozaton és januártól Búcson, tanoncként. E két tevékenységet egy szó köti össze: lustaság mezőgazdaság. Én ebben járok, sokat forognak ekörül a gondolataim, hasznosnak érzem ezzel foglalkozni.

Mindemellett a munka nem tölt be teljesen, szeretem az emberekkel együtt megélni a mindennapok sokszínűségét. A Fireszben már sokszor találtam otthonra, és visszatérek, mint madár a fészkébe. Keresem az igazi értékeket az életben és ezeket szeretném képviselni mind a saját, mind a szervezet életében.  

 

Kelko Viktor, vezetőségi tag

Viktornak hívnak, de nyugodtan szólíts csak Vikviknek. Ez a név ragadt rám hosszú évek szolgálata után. Nem is hiába, hiszen már jó pár éve ülök a hajóban, na jó, igazából annyira régóta nem is!

Fireszes éveim még tinikoromban kezdődtek, 2012-ben egy világvége után az ÉlesztŐ ifjúsági találkozóval, ami előtt bár hittem egy Istenben, de nem ismertem. Ebben a táborban viszont nevemen szólított és elhívott szolgájának, bár a kapcsolatunk nem mindig felhőtlen, azért eddig még mindig sikerült kibékülnünk.  

Napjaimat Marcelházán töltöm, rengeteg tennivaló van itt. Hobbim a munkám, villanyszerelő vagyok és elég jó dolog ez nekem, azt hiszem, szeretem. Ezenkívül rengeteg dolog érdekel és mindenfélét csinálgatok, kezdve két veterán autó felújításától a fényképezésen át a zenéig sok minden foglalkoztat, bár az időmet nagyon nehezen osztom be megfelelően.

Idővel egyre jobban jövök rá, hogy mekkora Istenünk is van, és folyamatosan mutatja meg hatalmát helyzetekben, olyan helyzetekben melyekben nem is gondoltam volna. És arra jövök rá, hogy én ezt az Istent akarom szolgálni az életem végéig, ezért is jelentkeztem a vezetőségbe. 

Egyébként egy elég vidám gyerek vagyok szerintem, szeretek az emberek arcára vidámságot hozni, csak úgy nevetni, azt hiszem, ez is egy elhívás számomra, próbálom kamatoztatni, gyakorlok vicceket otthon.      

Én úgy látom magam, hogy inkább fizikai ember vagyok, mintsem egy agyrobbanós, én inkább szeretek a technikával babrálni, pakolni ide-oda, és hasonló dolgokat teszek szívesen.

 

Langschadl István, vezetőségi tag

Langschadl István vagyok, református lelkipásztor. Váratlanul kerültem a Duna Mente vezetőségébe, hiszen a keleti Fireszből származom. 

Szolgálatom kezdetétől bekapcsolódtam az ottani munkába. Mint sokan mások, én is hamarabb lettem fireszes, minthogy ezt tudatosítottam volna. Pár éve keleten szervezetileg megújult a szolgálatunk, ajándék volt minden perce. Közben a borzovai tinitábor közösségéhez is kötődni kezdtem, lelkiségük az otthonosság békéjével tölt el. A Firesz számomra krisztusi testvériséget jelent, hálás vagyok a keletiek szeretetéért. Az egymás és egyházunk iránti – mindenekben kitartó – szeretetet hozom tőlük. 

A Duna Mentét is meg nem érdemelt ajándéknak látom. A Szentlélektől van, hogy egyházunkban mi vagyunk az egyik legerősebben imádkozó közösség. Tőletek tanultam legtöbbet élményszerűen a dicsőítésről. Eddigi szolgálatotokat profizmusnak érzem. Jó, hogy mindennek már alkotó részese lehetek. 

Bizony, önző vagyok: jó nekem a Fireszben. Remélem, hogy sokakkal közületek testvéri kapcsolatunk lehet. Programként talán csak annyit, hogy a Firesz a Fiatal Reformátusok Szövetsége. Számomra mindhárom szó hangsúlyos. Hiszem, hogy Atyánk elnéző szeretettel tekint ránk.

Feleségemmel öt gyermekünk van, a padányi és bögellői gyülekezetekhez tartozunk. Doktorandusz vagyok a Teológián, egyháztörténettel foglalkozom. Már csak a fotelból sportolok: Kispest Honvéd és AC Milan drukker vagyok, és szeretem a kosárlabdát. 

 

Záhorszky Zsuzsa, vezetőségi tag

A „szürke“ hétköznapokban, amelyek Istennek és a diákjaimnak hála elég színesek, matematika-informatika (jelenleg inkább informatika) tanár vagyok. A Firesznek és a szakmámnak köszönhetően is nagyon sok tinit ismerhetek. Az időm nagy részét velük töltöm, és igyekszem nekik a lehető legtöbb segítséget nyújtani.

Egyik célom, hogy motiváljam a tiniket, hogy meglássák saját magukban és társaikban is a lehetőségeket, a tehetséget és azt, hogy ők Isten gyermekei. Találjanak célt az életükben, merjenek nagyot álmodni és ne elégedjenek meg félmegoldásokkal, ha van egy tökéletes megoldás is.

Úgy gondolom, hogy a Firesz – Duna Mentének még hatalmas szerepe lesz abban, hogy a környezetében lévő emberek megismerjék Istent. Azon szeretnék munkálkodni, hogy ehhez biztosítsunk egy stabil szervezetet, ahol képzett, elhívott munkatársak dolgoznak.

 

Az ellenőrző bizottságunk

Kis Lázár Bence, ellenőrző bizottsági tag

A fireszes karrierem emlékeim szerint valahol ott indult, amikor még nem voltam elég idős ahhoz, hogy az alkalmakon részt vehessek, de az összefoglaló videók készítésébe már besegítettem. Túl sok átélt alkalom nem kellett hozzá, hogy lássam, vissza- és tovább szeretném adni azt, amit ettől a szervezettől kapok. Azóta a Duna Mentében leggyakrabban kábeleket tekergetve, technikát bütykölve, kamera vagy éppen zongora mögött lehet látni.

Civilben informatikát tanulok, szóval elég közel áll hozzám a problémamegoldás és a rendszerben gondolkodás fogalma. Az ellenőrző bizottsági jelölésemet is pont azért vállaltam el, mert szeretnék azon munkálkodni, hogy a Duna Mente működése is minél átláthatóbb, gördülékenyebb legyen, amihez pillanatnyilag – Sanyi szavaival élve – nullafeleségű, nullagyerekű fiatalként, úgy érzem, adott minden lehetőségem.

A hétköznapjaimat Dietrich Bonhoeffer számomra meghatározó gondolata alapján igyekszem élni, amely szabadon fordítva valahogy úgy hangzik, hogy „keresztyénként úgy kell éljük az életünket, hogy azt látva az Istenben nem hívők megkérdőjelezzék saját hitetlenségüket”.

 

Pallag Gergely, ellenőrző bizottsági tag

A Firesz alkalmaiba gimnazista koromtól kezdtem bekapcsolódni. Először mint résztvevő, később pedig önkéntesként vettem részt az Imasátor szolgálatában. Egy olyan közösséget ismerhettem meg, ami elfogadó, de ugyanakkor biztat a talentumaim kamatoztatására is.

Biológus végzettségemmel a mindennapokban kutatással foglalkozom. Szeretem átlátni az összefüggéseket a dolgok között, de ha szükséges, egy-egy terület mélyére ásni. Remélem, hogy az így szerzett tapasztalatok és készségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy az ellenőrző bizottságon keresztül segíthessem a Firesz – Duna Mente munkáját.

 

Az irodai munkatársaink

Ezenfelül két állandó munkatársunk is van.

Gyurcsis Júlia, irodavezető

gyurcsis.julia@firesz.sk

2008-tól számolom, hogy aktív fireszes vagyok. Persze, előtte már nagyban énekeltem a kórusban és még előtte jóval ott voltam a jabloncai táborban … kész történelem. ☺

2011 óta teljes állású munkatársként szorgoskodom a Duna Mente irodájában, ahol a háttérből irányítom a dolgokat, adminisztrálok, archiválok, papírügyeket és pénzügyeket rendezek, intézek, ötletelek és próbálok motiválni, ami gyakran „rugdosásban” merül ki – szóval van még miben fejlődnöm. ☺

Mindemellett még tartom a kapcsolatot más ifjúsági szervezetekkel, reprezentálom a Firesz – Duna Mentét vagy szükség esetén az országos Fireszt is.

Igazából az életem nagy részét most a Firesz tölti be. Szeretek még énekelni, amit a szomszédaim se bánnak – legalábbis eddig még nem dörömböltek át ☺. Szeretek túrázni, gyalogolni vagy kocogni, táááncolni, és mostanában egyre többet olvasok.
Szeretem a céltudatosságot, amikor megvan a vízió/irány/cél, van hozzá stratégia és aszerint lépünk kisebb-nagyobb lépésekkel előre. Örülnék, ha a Firesz – Duna Mentében kialakulna egy egészséges folytonosság, amikor az élvezőből szolgáló is (mert azért a szolgálónak is kijár az élvezet) lesz: munkatárs, vezető vagy akár elnök. ☺

Arra vágyom, hogy a Firesz – Duna Mentében megértsük és megéljük a tanítványságot, illetve az istenfiúságot.  
Örülnék, ha megtalálnád itt a helyed – ebben szeretnék segíteni, tippeket és lehetőségeket adni. És természetesen várom az ötleteidet, meglátásaidat!

 

Szabó Ágnes, irodai munkatárs

4gnes.szabo@gmail.com

A Firesz – Duna Mente irodájában adminisztratív munkaerőként vagyok jelen. Illetve Júlia kollégájaként. Önéletrajzot most inkább nem kivonatolok ide, a lényeg, hogy életem során tanultam ezt-azt, van néhány testvérem és vannak barátaim is, bírom a kutyákat, és édesanyám lecsójánál számomra nincsen jobb étel a világon (amúgy mindent igen jól főz). A Fireszhez, pontosabban a Duna Mentéhez mindenféle viszonyulásom volt már, de akárhogy is volt, van, lesz, vonz engem vissza magához ez a közösség mindig, mint a mágnes (az Ágnest, haha…). Örülök, hogy itt dolgozhatok, hogy részese lehetek ennek a sok önkéntest és barátot számláló csapatnak itt, és kíváncsian várom, mit hoznak az elkövetkező hónapok, évek a Firesz, különösen a Duna Mente életében, és mindannyiunkéban.

 


Korábbi vezetők és EB-tagok, akikért nagyon-nagyon hálásak vagyunk: Oros Csaba, Rácz Tibor, Fazekas László, Görözdi Zsolt, Básti Péter, Feszty Zsolt, Nátek Katalin, Czinke Tímea, Czinke Zsolt, Oros Zsolt, Darázs Lajos, Süll Kinga, Csiba Zoltán, Viola András, Vámos Béla, Esztergályos-Dobai Júlia, Süll Tamás, Szepessy Szabina, Édes Zoltán, Kelemen Sándor, Édes Zsófia, Bugyi Ágnes, Édes János, Chrén Veronika, Gaál Zoltán, Tóth Veroni, Szabó András, Bögi Eszter, Kis Lukács, Horváth Dávid, Szabó Eszter, Záhorszky Zsuzsa

(Ha netán valakit kihagytunk volna, nem szándékos! Kérjük jelezzétek!)

Korábbi irodai munkatársaink, akikért szintén nagyon hálásak vagyunk: Süll Tamás, Szabó Eszter, Tankó Gábor

 

Még senki nem szólt hozzá...