firesz@firesz.sk
Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Süss fel nap!

2022. július 21., csütörtök

Duna Mente

Olvasási idő: kevesebb mint 2 perc

Még nem látják a napfényt, bár az ragyog a fellegek mögött, de szél támad, és kitisztul.” (Jób 37,21)

Egy rosszul sikerült nap végén hazafelé utaztam, mikor a Spotify válogatások közül egyszer csak Lábas Viki hangjával felcsendült egy sor: „A felhőkön túl mindig süt ránk a nap…”. Azt hiszem, van párhuzam a dalszöveg és a fenti ige közt.

Én akkor, abban a helyzetben azt éreztem, hogy a fejem fölött nemhogy a nap ragyogna fel, de egyre több és több felhő gyülekezik. Sikertelen vizsga, csalódások, békétlenség, romló egészségügyi állapot, rossz gazdasági helyzet, kihűlt kapcsolatok, fel-felbukkanó vírus(ok), veszteségek... ezek mind-mind sötét felhőkként vannak jelen az életünkben. És higgyétek el, valahogy nem segített, mikor a környezetem üres közhelyekkel próbált biztatni. Első olvasatra viszont ez az ige is annak tűnik – egy közhelynek. 

Ha alaposabban megnézzük, két részre oszthatjuk a fenti igét. Az első része tényként tárja fel előttünk, hogy bár mi nem látjuk a Napot, attól az még ott van, ott ragyog fölöttünk. Akár a világra, akár a saját életemre nézek, el tudom mondani, hogy nem minden területen látom a napfényt. Olyan sok a felhő, a nehézség, a rossz hír, hogy nehéz elhinni, hogy ezeken túl ott van a megoldás, hogy egyszer tényleg újra ki fog sütni a nap. Pedig az ige második része épp ezt ígéri meg. Lehet bármilyen sötét is a fölöttünk lévő borulat, majd jön a szél és kitisztul.

Legtöbbször hajlamosak vagyunk a nehézségeket, személyes borulatunkat szemlélve megfeledkezni arról, hogy mindezek ellenére a Nap nem tűnt el, csak annyira elhomályosítják látásunkat a minket körülvevő felhők, hogy nem vesszük észre, ahogy Isten folyamatosan beragyog mindent. És miközben mi a borulatokat szemléljük, miközben várjuk a vihar elvonulását, Isten szüntelenül munkálkodik. Olyan csodás tud az lenni, mikor akár a nehézségek közepette is számolunk Istennel, és fel tudjuk ismerni az Ő cselekedeteit!

Melinda

 

Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle