firesz@firesz.sk
Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Lelki nap a Tompa Mihály Református Gimnáziumban

2022. június 23., csütörtök

Duna Mente

Olvasási idő: kevesebb mint 3 perc

Június 6-án, hétfőn, pünkösd alkalmából lelki nap volt a rimaszombati Tompa Mihály Református Gimnáziumban. Egy bő kétórás előadásra voltunk meghíva, hogy meséljünk a fiataloknak egy kicsit a Fireszről, hogy mi is az a Fiatal Reformátusok Szövetsége és mit csinálunk mi. Az alkalmat online egyeztetések és egy online megbeszélés előzték meg, mivel a Felvidék különböző pontjain élő önkénteseink fogtak össze, hogy megismertessék a szervezetet a rimaszombati fiatalokkal. Az iskolában hétfőn reggel nyolc előtt kezdtünk, ezért akik messziről érkeztünk, már előző este a helyszínre utaztunk, ahol egy kissé már fáradt, de lelkes utolsó megbeszélés után a gimnázium kollégiumában töltöttük az éjszakát.

Másnap reggel az iskola tornatermében találkozott a teljes csapat, amit a TMRG diákjai a szlovák evangélikus alapiskola tanulóival közösen használnak. A diákok a tornaterembe érkezéskor hozták a széküket, az ajtóban pedig egy számot is kaptak tőlünk, ami alapján 16 kisebb csoportra osztottuk őket. Az alkalmat dicsőítéssel kezdtük, amit Szarvas László és Mikos Tamás lelkészek vezettek. A dicsőítést Szarvas László lelkész evangelizációja követte, ahol arról mesélt, amikor a kisfia elvesztette a piros helikopter formájú lufiját. Azt mondta, a tanítványok is hasonlóan csalódottak lehettek Jézus mennybemenetelekor, és felolvasta a Bibliából Az apostolok cselekedetei első fejezetéből a 10–11. verseket. Majd elmesélte azt is, hogy másnap hazafelé sétálva a kisfia meglátott egy kék lufit. Nem ugyanaz a lufi volt, mint ami elszállt, nem volt sem piros, sem helikopter formájú, de lufi volt, a kisfia pedig úgy érezte, Isten ezzel kárpótolja az elveszett lufiért. A tanítványokat is így kárpótolta, amikor pünkösd napján leszállt közéjük a Szentlélek, ahogy azt a Biblia is írja Az apostolok cselekedeteinek második fejezete 2–3. versében.

Az evangelizáció után következő kvíz alatt már kezdtek egyre aktívabbak lenni a diákok, de az első játék alatt tört meg igazán a jég. Minden csapat egyenlő mennyiségű édességet kapott, ezekből kellett minél nagyobb tornyot építeniük úgy, hogy legalább 5 másodpercig álljon is az építmény. Ezt láthatóan élvezték, ahogy a kvíz versenyszelleme is felpörgette őket. A játékot újabb kvízkérdések követték, majd a másik játék, ahol egy kicsit megmozgattuk őket. Az utolsó kvízkérdések megválaszolása után kiértékeltük a válaszaikat és a dobogós csapatok egy kis plusz édességet is kaptak nyereményül.

Reméljük az alkalom résztvevőit viszontlátjuk majd a Tinitáborban, vagy akár bármelyik alkalmunkon a nyár folyamán.

Bagin Fruzsina

Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle