firesz@firesz.sk
Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Életmódváltás

2022. március 19., szombat

Duna Mente

Olvasási idő: kevesebb mint 3 perc

Lé-böjt, Facebook-böjt, smink-böjt, pletyka-böjt, beszólás-böjt… Ahány ember, annyiféle a böjt? A böjt is olyan sokszínűvé vált mára, hogy mindenki a saját stílusára formálhatja azt? Nem fogjuk ebben a sokszínűségben elveszteni a lényeget? Nem lesz túl zavaros, túlcicomázott, és a végén már csak máz a böjt?

A böjt nem valamiről való lemondás, inkább valamire, pontosabban Valakire való igent mondást jelent. Igent mondok Istenre, hogy én most 100%-osan a rendelkezésére állok. Arra mondok igent, amire Ő mondja: ez igen! Arra mondok nemet, amire Ő azt mondja: ezt inkább ne! A böjtben tehát a lényeg az Istennel való kapcsolatom megerősítése. Nekem pedig a lényeghez kell megoldásokat keresni. Ha egy hónapig nem sminkelem magam, akkor ez mennyivel teszi szorosabbá a kapcsolatom Istennel? Esetleg, ha egy hónapig nem facebookozok, az vajon a mennyben valóban üdvrivalgást vált ki, hogy nocsak, milyen ,,ügyes kislány” vagyok? Nem hinném…
DE! Ha a reggeli sminkem elkészítése helyett Istennel beszélgetek (imádkozom), a facebookos időm pedig bibliaolvasásra fordítom, az már egészen más. De miért csak böjt idején tenném mindezt? Miért csak 40 napig kellene arra odafigyelnem, hogy milyen a kapcsolatom, és hogyan lehetne jobb az én Krisztusommal? Nem azt mondják a táplálkozáskutatók is, hogy nem diétázni kell meghatározott ideig, hanem az a jó, ha életmódváltásba kezdünk?
Az volna a jó, ha életem minden napját meghatározná az az igyekezet, hogy jobban megismerjem, egyre jobban szeressem, ezáltal egyre jobban, egész nap, életem minden napján az Úr rendelkezésére álljak. Életmódváltás és nem divatos diéták. Életmódváltás, és nem csak 40 napos böjt.

Akkor nincs is igazán értelme a böjtnek? Dehogy nincs!
Amikor a mennyasszonyok készülnek a nagy napra, mindent megtesznek, hogy az esküvőjük napján a lehető legszebbek legyenek. Diétáznak, tornáznak, ápolják a bőrüket, hajukat, hogy amikor belépnek a templomba, akkor életük legjobb formájában legyenek, a vőlegény gyönyörűségesnek lássa őket. Mire is készülünk mi böjtben? Hát a nagy napra. Húsvét, a feltámadás napjára. Húsvét hajnalán úgy lépjünk be a templomba, hogy a vőlegény, Krisztus gyönyörűségesnek lássa a lelkünket. A lehető legjobb formában legyen a lelkünk, amikor találkozunk vele. Ezért figyelünk a lelkünk, szellemünk diétájára, tisztítókúrájára, hogy az ünnepbe, a nagy napba úgy lépjünk bele, és úgy találkozzunk a Feltámadottal, hogy Ő örvendezzen nekünk, mint a vőlegény a mennyasszonynak. Jézussal igazán azok akarnak találkozni, akik szeretnének szintén feltámadni. Feltámadni egy másik életre. Egy olyan életre, ami nemcsak időszakos diétákról szól, böjti időszakokról szól, amikor sprintelek egy kicsit. Sprintelek imádsággal, bibliaolvasással, felmérőkkel, vizsgákkal, felvételikkel, szakítással, coviddal, háború idején, hogy az Isten megsegítsen, aztán minden visszaáll a régi kerékvágásba. Egy kis sprint a bajban, egy kis diéta a böjtben, aztán minden vissza, mint a jojóeffektusnál. Kevesebb ima, kevesebb Ige.
Azt olvastam, hogy a gepárd csak néhány percig tud sprintelni, mert túl kicsi a szíve, és ha tovább futna nagy sebességgel, akkor abba belehalna. Nem lehet, hogy azért nem vagyunk hosszútávfutók, életmódváltók, csak időszakos böjtölők, mert túl kicsi a szívünk?

Isten a nagy hatalmával képes nekünk nagyobb és nagyobb, többet és többet bíró szívet ajándékozni, ha kapcsolódunk Hozzá. Így válhatunk hosszútávfutó, életmódunkat mindennap (365) meghatározó krisztuskövetőkké.

Blanár Panna

Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle