firesz@firesz.sk
Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

„Itt vagyok, engem küldj!”

2021. december 29., szerda

Duna Mente

Olvasási idő: kevesebb mint 7 perc

Cserkészből lett ifjúsági szolgáló, aki nagyon szeret énekelni, táncolni, emberek között lenni és pörögni. Új helyeket felfedezni, új dolgokat kipróbálni. Mindeközben szereti a csendet, a versek feletti merengést. Beszélgetés Gyurcsis Júliával a Firesz – Duna Mente elnökével, az iroda vezetőjével, ill. novembertől már a Firesz országos alelnökével.

kérdező: Olláry Andrea

Mesélnél arról, hogy Isten hogyan és mikor helyezett bele a szolgálatba?
Fokozatosan. Nem volt semmiféle égi jel, angyali jelenés. Az Úr egyszerűen belém helyezett egy nagy vágyat a kaland és a közösség iránt. Így lettem cserkész, majd 14 évesen őrsvezető, később csapatparancsnok. Erősen él bennem az az emlék, amikor az egyik istentisztelet alatt azt mondtam Istennek: legszívesebben teljes állásban csinálnám az ifjúsági munkát. Persze ekkor még a cserkészetre gondoltam. Isten ezt másképp látta jónak, és kb. tíz évre rá bekerültem a Firesz – Duna Mentébe (DM). Kezdetben a kóruson keresztül kapcsolódtam a Fireszhez. Máshogy nem nagyon akartam... 😊, de Isten útjai kifürkészhetetlenek, és a 2008-as ÉlesztŐ után meghívtak a DM vezetőségébe. 2011-től pedig Isten valóra váltotta a lehetetlennek tűnő vágyamat és főállásban csinálhatom azóta is az ifjúsági munkát. Nem volt könnyű döntés belevágni, de tudtam, hogy Ő készítette el az utat számomra és adott hozzá vezetést, támogatást, bátorítást, sőt még erőt is.

 Nem csupán főállásban tevékenykedsz a szervezetben, hanem jelenleg te vagy az elnök is. Mit tartasz a legfontosabb feladatodnak?
A vezetőtársaimat, munkatársakat felemelni, vezetni. Nekik irányt adni, menedzselni és támogatni őket, példaként szolgálni előttük. Ez lenne az ideális, de rengeteg operatív munkát kell csinálnom és emiatt sajnos gyakran a sürgős elnyomja a fontosat.

 A mindennapok feladatai és a szolgálatok mellett jut időd a lelki töltekezésre?
Igen, jut. Pontosabban, tudatosan dolgozom azon, hogy legyen rá időm. A rendszeres töltekezés számomra a reggeli együttlét Istennel – bibliaolvasás, imádság, dicsőítés. Ez az alap. Enélkül nem működnék. Nagy inspiráció számomra pár podcast is: Godzone, Simon Sinek, Craig Groeschel, John C. Maxwell, Tim Mackie (BibleProject). Persze sokszor már az is feltölt, ha találkozhatok ismerősökkel, barátokkal. Ugyanakkor hihetetlenül feltöltenek a konferenciák, ahova bár munkából kifolyólag megyek, de az ottani találkozások, beszélgetések egyben baráti együttlétek is. Erőt ad az, hogy más ifjúsági vezetőkkel együtt vagyok, valamint olyanokkal, akikkel egy cipőben járunk – mint laikus keresztény vezetők, akik főállásban Isten országáért dolgozunk – és egymás terhét hordozzuk.



Mesélnél kicsit arról, hogy  jelenleg milyen a szervezet felépítése?
A Firesz ugye egy országos szervezet, ami három területi egységet – Duna Mente, Gömör, Abaúj-Zemplén – és három munkacsoportot – Cantate Domino Kórus, Fireszke, Koen – foglal magába. Mindegyik területi egység két taggal és egy kooptált (szerk. vezetőségbe, testületbe felvett tag) lelkésszel, a munkacsoportok pedig egy-egy taggal képviseltetik magukat az országos vezetőségben, ami novembertől új felállásban munkálkodik Kiss Miklós elnöklésével. A DM pár éve egy új rendszerben munkálkodik. Jelenleg hét munkacsapatunk van: PR és kommunikáció, HR (szerk. humán erőforrás), ima, dicsőítő, technika & logisztika, regisztráció és a forrásteremtő. A legutóbbi munkatársin elindítottunk egy új csapatot is, ami a tini alkalmakért fog felelni. Mindegyik munkacsapatnak megvan a saját vezetője. Az öttagú vezetőség pedig vállalta, hogy jelen legyen egy-egy munkacsapatban. Ebben az új működési elvben az a jó, hogy a felnövekvő generációt célirányosan be tudjuk vonni a szolgálatba az adottságuk, valamint a lelki ajándékuk szerint. Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a helyét. Szeretettel várjuk az önkénteseket bármilyen korosztályból, s azokat, akik akár szakmaiságukkal, tehetségükkel, tapasztalatukkal erősíteni tudják a szolgálatunkat, miközben ők maguk is megerősödhetnek.

 A pandémia alatt szinte robbanásszerűen megnőtt az online jelenlét száma. Mennyire tudtál, ill. a vezetők mennyire tudtak a kialakult helyzethez alkalmazkodni?
Még az előző vezetőség ideje alatt robbant ki a pandémia és hihetetlen nagy erővel és energiával kapcsolódtunk bele az online világba. A múlt évben tartottunk online tini, ifjúsági, dicsőítő, valamint imaalkalmakat is. Amit jónak tartok, hogy sokkal természetesebb számunkra, hogy online tartsunk megbeszéléseket – ez szerintem kulcsfontosságú, mivel regionális szervezet vagyunk.

 Volt az elmúlt évben olyan alkalom, vagy akár élményed, amire szívesen emlékszel vissza?
Kettőt szeretnék kiemelni, méghozzá a tinitábort és a dicsőítő istentisztelet. A tinitábor újra előhozta bennem, hogy mennyire szeretem a táborozást és a fiatalabb generációt. A dicsőítő istentiszteletnél meg olyan jó volt megélni azt, hogy ügyes és talpraesett emberek vesznek körül. Megjegyzem, hogy én épphogy csak betoppantam a kezdésre, ugyanis a Reformátusok Szárszói Konferenciáján képviseltem a Fireszt. Maga a dicsőítés, a kórus és a zenészek formációja, na, az fenomenális volt! Bennem volt egy kis „istenfélelem-élmény“ is, mivel az iroda meglétének a 10. évfordulóját ünnepelhettük meg az alkalmon. Ez tényleg nem mindennapi dolog, hogy egy nonprofit iroda ennyi ideig megmarad. Van miért hálát adnunk!

 Mennyire lett szorosabb a kapcsolat, ill. az együttműködés a keleti munkatársakkal, és ez miben nyilvánult meg?
Sokkal. Vannak önkéntes munkatársak, akik el-eljárnak a másik területi egység alkalmaira, mint vezetők is. Ez a fajta együttműködés pedig nagyon szorossá teszi a kapcsolatokat. Hosszú távon a kórusnak is nagy szerepe van ebben. A hétvégi találkozók és a szolgálatok összekötik a régiókat. Az itt szerzett ,,szeretetélmények“ azok, amiket aztán át tudunk vinni a területi egységeinkbe is, amikből táplálkozhat akár az ÉlesztŐ szervezése is.

A járványhelyzet miatt ismét sor kerülhet lockdownra. Szerinted hogyan tud jelen lenni a Firesz – Duna Mente a mindennapokban, vagy hogyan tud segíteni a fiataloknak a bezártság alatt?
Az, hogy kapcsolatban vagyunk velük. Lehet ez egy Messenger üzenetváltás, Discordon való játszás. Bár én inkább a személyes beszélgetést ajánlom. Van egy Mentorprogramunk, ahol idősebb, hitben érett vezetőkkel beszélgethetnek a fiatalok – feltehetik kérdéseiket, megoszthatják gondolataikat, elmélyíthetik a hitüket.

A jövőben hogyan szeretne kapcsolódni a szervezet a helyi gyülekezetek munkásságába? Vagy van esetleg elképzelés vagy terv, hogy a jövőben hogyan szeretne a szervezet bekapcsolódni a gyülekezeti szolgálatokba? 

Nagy álmunk, hogy a gyülekezetekben is elinduljon az Exodus kiscsoportos program. A fiatalok hétről hétre bibliai tanítás alapján növekedhetnek és készülhetnek a missziói útjukra. Ezt a programot szeretnénk megismertetni szélesebb körben, illetve örülnénk, ha mi magunk is – egy-egy tagunk – indítanánk a saját gyülekezetünkben, környezetünkben egy ilyen csoportot.

 Mik a Firesz – Duna Mente jövő évi céljai, és kiket vár ez a fiatalos, dinamikus közösség?
Isten kérdésére reagálva – „Kit küldjek el, ki lesz a követünk?“ (Ézs 6,8) – ézsaiási bátorsággal tudjuk azt mondani, hogy „Itt vagyok, engem küldj!”, és ezzel együtt legalább egy lépést tegyünk előre a küldetésünkben. Szeretnénk előrelépni a kapcsolatainkban a munkacsapatokon belül – hogy azok erősödjenek, hogy egymást felemeljük, tiszteljük, számontartsuk. Szeretnénk előrelépni a fiatalok felé vállalt szolgálatunkban – ha kell új utakat kipróbálni, fejlődni, tanulni; előrelépni a kiscsoport-vezetésben – ehhez megadni a szükséges know-how-t és a lehetőségeket, és hogy a személyes életünkben, a környezetünkben (család, iskola, egyetem, munkahely) Isten követeiként legyünk jelen. A következő év alkalmaira tiniket, fiatalokat és fiatal felnőtteket is várunk. Az ÉlesztŐ-t ne hagyják ki a családosok sem, ahol fel tudnak majd ők is töltődni! 

 

Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle