„Itt vagyok, engem küldj!” – Fiatal Reformátusok Szövetsége

„Itt vagyok, engem küldj!”

„Itt vagyok, engem küldj!”

Cserkészből lett ifjúsági szolgáló, aki nagyon szeret énekelni, táncolni, emberek között lenni és pörögni. Új helyeket felfedezni, új dolgokat kipróbálni. Mindeközben szereti a csendet, a versek feletti merengést. Beszélgetés Gyurcsis Júliával a Firesz – Duna Mente elnökével, az iroda vezetőjével, ill. novembertől már a Firesz országos alelnökével.

kérdező: Olláry Andrea

Mesélnél arról, hogy Isten hogyan és mikor helyezett bele a szolgálatba?
Fokozatosan. Nem volt semmiféle égi jel, angyali jelenés. Az Úr egyszerűen belém helyezett egy nagy vágyat a kaland és a közösség iránt. Így lettem cserkész, majd 14 évesen őrsvezető, később csapatparancsnok. Erősen él bennem az az emlék, amikor az egyik istentisztelet alatt azt mondtam Istennek: legszívesebben teljes állásban csinálnám az ifjúsági munkát. Persze ekkor még a cserkészetre gondoltam. Isten ezt másképp látta jónak, és kb. tíz évre rá bekerültem a Firesz – Duna Mentébe (DM). Kezdetben a kóruson keresztül kapcsolódtam a Fireszhez. Máshogy nem nagyon akartam… 😊, de Isten útjai kifürkészhetetlenek, és a 2008-as ÉlesztŐ után meghívtak a DM vezetőségébe. 2011-től pedig Isten valóra váltotta a lehetetlennek tűnő vágyamat és főállásban csinálhatom azóta is az ifjúsági munkát. Nem volt könnyű döntés belevágni, de tudtam, hogy Ő készítette el az utat számomra és adott hozzá vezetést, támogatást, bátorítást, sőt még erőt is.

 Nem csupán főállásban tevékenykedsz a szervezetben, hanem jelenleg te vagy az elnök is. Mit tartasz a legfontosabb feladatodnak?
A vezetőtársaimat, munkatársakat felemelni, vezetni. Nekik irányt adni, menedzselni és támogatni őket, példaként szolgálni előttük. Ez lenne az ideális, de rengeteg operatív munkát kell csinálnom és emiatt sajnos gyakran a sürgős elnyomja a fontosat.

 A mindennapok feladatai és a szolgálatok mellett jut időd a lelki töltekezésre?
Igen, jut. Pontosabban, tudatosan dolgozom azon, hogy legyen rá időm. A rendszeres töltekezés számomra a reggeli együttlét Istennel – bibliaolvasás, imádság, dicsőítés. Ez az alap. Enélkül nem működnék. Nagy inspiráció számomra pár podcast is: Godzone, Simon Sinek, Craig Groeschel, John C. Maxwell, Tim Mackie (BibleProject). Persze sokszor már az is feltölt, ha találkozhatok ismerősökkel, barátokkal. Ugyanakkor hihetetlenül feltöltenek a konferenciák, ahova bár munkából kifolyólag megyek, de az ottani találkozások, beszélgetések egyben baráti együttlétek is. Erőt ad az, hogy más ifjúsági vezetőkkel együtt vagyok, valamint olyanokkal, akikkel egy cipőben járunk – mint laikus keresztény vezetők, akik főállásban Isten országáért dolgozunk – és egymás terhét hordozzuk.Mesélnél kicsit arról, hogy  jelenleg milyen a szervezet felépítése?
A Firesz ugye egy országos szervezet, ami három területi egységet – Duna Mente, Gömör, Abaúj-Zemplén – és három munkacsoportot – Cantate Domino Kórus, Fireszke, Koen – foglal magába. Mindegyik területi egység két taggal és egy kooptált (szerk. vezetőségbe, testületbe felvett tag) lelkésszel, a munkacsoportok pedig egy-egy taggal képviseltetik magukat az országos vezetőségben, ami novembertől új felállásban munkálkodik Kiss Miklós elnöklésével. A DM pár éve egy új rendszerben munkálkodik. Jelenleg hét munkacsapatunk van: PR és kommunikáció, HR (szerk. humán erőforrás), ima, dicsőítő, technika & logisztika, regisztráció és a forrásteremtő. A legutóbbi munkatársin elindítottunk egy új csapatot is, ami a tini alkalmakért fog felelni. Mindegyik munkacsapatnak megvan a saját vezetője. Az öttagú vezetőség pedig vállalta, hogy jelen legyen egy-egy munkacsapatban. Ebben az új működési elvben az a jó, hogy a felnövekvő generációt célirányosan be tudjuk vonni a szolgálatba az adottságuk, valamint a lelki ajándékuk szerint. Szeretnénk, ha mindenki megtalálná a helyét. Szeretettel várjuk az önkénteseket bármilyen korosztályból, s azokat, akik akár szakmaiságukkal, tehetségükkel, tapasztalatukkal erősíteni tudják a szolgálatunkat, miközben ők maguk is megerősödhetnek.

 A pandémia alatt szinte robbanásszerűen megnőtt az online jelenlét száma. Mennyire tudtál, ill. a vezetők mennyire tudtak a kialakult helyzethez alkalmazkodni?
Még az előző vezetőség ideje alatt robbant ki a pandémia és hihetetlen nagy erővel és energiával kapcsolódtunk bele az online világba. A múlt évben tartottunk online tini, ifjúsági, dicsőítő, valamint imaalkalmakat is. Amit jónak tartok, hogy sokkal természetesebb számunkra, hogy online tartsunk megbeszéléseket – ez szerintem kulcsfontosságú, mivel regionális szervezet vagyunk.

 Volt az elmúlt évben olyan alkalom, vagy akár élményed, amire szívesen emlékszel vissza?
Kettőt szeretnék kiemelni, méghozzá a tinitábort és a dicsőítő istentisztelet. A tinitábor újra előhozta bennem, hogy mennyire szeretem a táborozást és a fiatalabb generációt. A dicsőítő istentiszteletnél meg olyan jó volt megélni azt, hogy ügyes és talpraesett emberek vesznek körül. Megjegyzem, hogy én épphogy csak betoppantam a kezdésre, ugyanis a Reformátusok Szárszói Konferenciáján képviseltem a Fireszt. Maga a dicsőítés, a kórus és a zenészek formációja, na, az fenomenális volt! Bennem volt egy kis „istenfélelem-élmény“ is, mivel az iroda meglétének a 10. évfordulóját ünnepelhettük meg az alkalmon. Ez tényleg nem mindennapi dolog, hogy egy nonprofit iroda ennyi ideig megmarad. Van miért hálát adnunk!

 Mennyire lett szorosabb a kapcsolat, ill. az együttműködés a keleti munkatársakkal, és ez miben nyilvánult meg?
Sokkal. Vannak önkéntes munkatársak, akik el-eljárnak a másik területi egység alkalmaira, mint vezetők is. Ez a fajta együttműködés pedig nagyon szorossá teszi a kapcsolatokat. Hosszú távon a kórusnak is nagy szerepe van ebben. A hétvégi találkozók és a szolgálatok összekötik a régiókat. Az itt szerzett ,,szeretetélmények“ azok, amiket aztán át tudunk vinni a területi egységeinkbe is, amikből táplálkozhat akár az ÉlesztŐ szervezése is.

A járványhelyzet miatt ismét sor kerülhet lockdownra. Szerinted hogyan tud jelen lenni a Firesz – Duna Mente a mindennapokban, vagy hogyan tud segíteni a fiataloknak a bezártság alatt?
Az, hogy kapcsolatban vagyunk velük. Lehet ez egy Messenger üzenetváltás, Discordon való játszás. Bár én inkább a személyes beszélgetést ajánlom. Van egy Mentorprogramunk, ahol idősebb, hitben érett vezetőkkel beszélgethetnek a fiatalok – feltehetik kérdéseiket, megoszthatják gondolataikat, elmélyíthetik a hitüket.

A jövőben hogyan szeretne kapcsolódni a szervezet a helyi gyülekezetek munkásságába? Vagy van esetleg elképzelés vagy terv, hogy a jövőben hogyan szeretne a szervezet bekapcsolódni a gyülekezeti szolgálatokba? 

Nagy álmunk, hogy a gyülekezetekben is elinduljon az Exodus kiscsoportos program. A fiatalok hétről hétre bibliai tanítás alapján növekedhetnek és készülhetnek a missziói útjukra. Ezt a programot szeretnénk megismertetni szélesebb körben, illetve örülnénk, ha mi magunk is – egy-egy tagunk – indítanánk a saját gyülekezetünkben, környezetünkben egy ilyen csoportot.

 Mik a Firesz – Duna Mente jövő évi céljai, és kiket vár ez a fiatalos, dinamikus közösség?
Isten kérdésére reagálva – „Kit küldjek el, ki lesz a követünk?“ (Ézs 6,8) – ézsaiási bátorsággal tudjuk azt mondani, hogy „Itt vagyok, engem küldj!”, és ezzel együtt legalább egy lépést tegyünk előre a küldetésünkben. Szeretnénk előrelépni a kapcsolatainkban a munkacsapatokon belül – hogy azok erősödjenek, hogy egymást felemeljük, tiszteljük, számontartsuk. Szeretnénk előrelépni a fiatalok felé vállalt szolgálatunkban – ha kell új utakat kipróbálni, fejlődni, tanulni; előrelépni a kiscsoport-vezetésben – ehhez megadni a szükséges know-how-t és a lehetőségeket, és hogy a személyes életünkben, a környezetünkben (család, iskola, egyetem, munkahely) Isten követeiként legyünk jelen. A következő év alkalmaira tiniket, fiatalokat és fiatal felnőtteket is várunk. Az ÉlesztŐ-t ne hagyják ki a családosok sem, ahol fel tudnak majd ők is töltődni!