Interjú a Forró csokiról – Fiatal Reformátusok Szövetsége

Interjú a Forró csokiról

Interjú a Forró csokiról

Noémi:Andi, úgy tudom, hogy te saját magad számára terveztél egy kihívást, vállaltad, hogy 12 emberrel beszélgetsz majd az elkövetkező év egy-egy hónapjában. A ,,Forró csoki velem˝ alkalmai hasonlóak ehhez. Mit gondolsz, miért lehetnek jók ilyen beszélgetések?

Andi: – Véleményem szerint, a beszélgetés egyszerre lehet kellemes időtöltés, a kapcsolatok megerősítésének fontos eszköze, de szimpla információcsere is. Mindenki igényli a figyelmes, őszinte beszélgetést, hiszen a beszélgetések ezen formái távol tarthatják akár a magány érzését, valamint akár új dolgok megtanulására is ösztönözhetnek.

N.: – Néha nem volt az az érzésed, hogy esetleg kissé erőltetett a dolog?

A.: – Nem, nem érzem erőltetettnek. A személyes kihívásnál az elsődleges célom az volt, hogy rég nem látott barátaimmal, ismerőseimmel szánjunk egy kevés időt egymásra ebben a rohanó világban. A ,,Forró csoki velem˝ alkalmaival pedig szeretnénk elősegíteni mások megértését, megismerését, akik esetleg hasonló problémával küzdenek, mint a beszélgetni vágyó. Továbbá szeretnénk fejleszteni a kommunikációs készséget, az empátiát, valamint a szolidaritást.

N.: – A 2018-as Élőkönyvtár is hasonlóan zajlott az ÉlesztŐn, aminek te voltál a koordinátora…

A.: – Egy Élőkönyvtár éppúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy,, könyvet” egy rövid időre. Itt a könyvek emberek, és nem csak beszélnek, de beszélgetnek, válaszolnak is olvasók kérdéseire, sőt, ők is tehetnek fel kérdéseket, és akár maguk is tanulhatnak.

N.: – Ami szerintem, többünkben is kérdőjelet vethet fel, az az a tény, hogy a beszélgetőpartnerek, akiket „le lehet foglalni“fedőnevek alatt szerepelnek a weboldalon. Szerinted változtathat-e a beszélgetés hangulatán ez a tényező?

A.: – Sokszor bátrabbak a beszélgető partnerek, ha az elsődleges lépések anonim módon zajlanak. Sajnos néha hajlamosak vagyunk sztereotipizálni, felvetéseinkre alapozni. Ezeket elkerülve csak egy-egy mondatot, bizonyságtételt, témakört osztottunk meg a weboldalon az érdeklődőkkel.

N.: -Van-e valami nagyon pozitív személyes élményed, vagy visszajelzés, amit egy-egy ilyen beszélgetés után kaptál?

A.: – Voltam kikölcsönző és kikölcsönzött is. Sok pozitív visszajelzéssel találkoztam. Többek között a felismeréssel, kibéküléssel, megnyugvással, feltöltődéssel és megtéréssel is. Hiszen egy jó beszélgetés, mindenkiben nyomot hagy, sokáig emlékszik rá és várja a folytatást.

Az alábbi linken találjátok a Forró csoki velem weboldalát, ahol lefoglalhattok egy csészével: https://forrocsoki.firesz.sk/