firesz@firesz.sk

Járom utamat, avagy egy év Kölnben

2014. március 10., hétfő

admin

Olvasási idő: kevesebb mint 4 perc

Kedves Fireszesek!

Arra kértek meg, hogy írjak néhány sort arról, hogy vagyok. Ezt az évemet most Kölnben töltöm az EVS-en (Euroepan Voluntary Service) belül egy alapiskola napközijében. Szeretek el-elmenni otthonról, mert így az ember nagyon sok kalandot átélhet. Szépet és rosszat is, magasat és mélyet is – mindenféleképpen hasznosat!

János evangéliuma azzal a verssel fejeződik be, hogy „De van sok egyéb is, amit Jézus tett, és ha azt mind megírnák egytől egyig, úgy vélem: maga a világ sem tudná befogadni a megírt könyveket” (Jn 2,25). Ezért én még egyszer régebben úgy döntöttem, hogy elkezdek magamnak ilyen könyvecskét írni, és azt fogom oda leírni, amit velem tett Jézus. Itt is sok mindent írok bele… Például azt, hogy mivel önkéntes vagyok nincs sok pénzem, de egyszer adtam valakinek, és pont tízszeresen jött vissza nekem, mert valaki meg adott nekem. Kölni világítótóronyVagy: nagyon szeretem a világítótornyokat. Számomra a biztonság, a gyökér, a támasz, a remény, a fény szimbóluma. Ha hiszitek, ha nem, a mellett a megálló mellett, ahol miden nap átszállok, van egy nagy világítótorony. 🙂 Hogy mit keres Köln kellős közepén egy világítótorony? Egy céghez tartozik, de ez nekem teljesen mindegy. 🙂 Világítótorony, ez a lényeg, és minden egyes nap mosolyt varázsol az arcomra.

És hogy miért pont Kölnben vagyok, miért nem Hamburgban, Berlinben vagy Drezdában… Hát ezen én is zúgolódtam, aztán most nemrég megnéztem egy videót, egy régi német sorozatot, amit tini koromban néztem – amikor eldöntöttem, hogy megtanulok én majd egyszer Németországban németül –, és csak most jöttem rá, hogy ez a sorozat Kölnben játszódott. Tehát ezért vagyok Kölnben és nem máshol. Erre fél év után jöttem rá... 🙂 A „Sors” mindenre gondolt. Nemcsak arra hogy adjon lehetőséget németül tanulni, hanem arra is, hogy pont ott tanuljam, ahol a sorozat játszódott. Igen, ilyen kis csodálatos dolgokat élek át (persze, még sorolhatnám).

Másrészt azért vannak nehezebb pillanatok, nehezebb időszakok is. Többet Beszámoló Kölnből – Krisztina az iskolábanvagyok egyedül, mint amihez szokva vagyok, valahogy itt nincs szerencsém annyira az emberekkel. Viszont múltkor a barátnőm egy nagyon jót írt: A magány megtanít minket önmagunkkal élni. Szerintem igaza van. Az ilyen időszakokban nekem nagy támasz Istenen kívül Chopin és a család – nekem igazán szerető családom van, akikért hálás vagyok!

A gyerekek, akikkel foglalkozom csodálatosak. A suli után mindig fáradt vagyok, alig bírok a lábamon állni, de teljesen boldog vagyok! A gyermeki lélek annyira gyönyörű, értelme van a gyerekekkel időt tölteni, szeretni őket, és minden energiánkat nekik adni. Nagyon fura, amikor látom a gyerekeket és minket „érettebbeket”… Mennyivel butábbak vagyunk mi néha.

KölschKölnhöz még annyit, hogy a kölni sör, a Kölsch, hát hogy is mondjam… Az Arany Ászokhoz hasonlítanám. Jó, hogy létezik Belgium! 🙂

Szeretem a zenét, és gyakran a zene az, ami elgondolkoztat vagy „üzen” nekem valamit. A különböző időszakaimban különböző zene vagy most inkább zeneszöveg jár(t) a fejemben. Ha van kedved hallgass bele! 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=wpYAU_P9MA4

http://www.youtube.com/watch?v=7d2MbRpjiOc

http://www.youtube.com/watch?v=WVXv97dnWb8

http://www.youtube.com/watch?v=VTFvgTfyToc

Hát azt hiszem, mostanra ennyi. Nagyon köszönöm, hogy megoszthattam Veled ezt a pár élményemet. Várom a nyarat, hogy újra lássam azt a sok mosolygós Fireszes arcot! 🙂

A végére pedig kívánom Neked, aki most ezt olvasod, hogy az Úr vezessen téged, áldja utadat jóval és orvosság ízűvel úgy, hogy az a hasznodra legyen. Illatozzad az Isten szeretetét, mert Őt keresi a világ. Szeresd a körülötted lévőket, mert nem a véletlen rendezte, hogy egymás mellé kerültetek. Adjon neked az Úr annyi magányt, hogy megtanulj önmagaddal élni. Adjon majd melléd embereket, akik melletted kivirágoznak, és akik mellett neked a szemed fog ragyogni! Kívánom, hogy ne a bánat, vagy az öröm vigyen téged az Úrhoz, hanem az a felismerés, hogy Ő áll mindenek felett, Ő az egyetlen Úr és csakis Vele, és Általa nyer igazi értelmet a földi út. Bízd kezére a lelkedet, mert Ő vált meg Téged.

Szeretettel: Császár Krisztina

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle