firesz@firesz.sk

Mit jelent számodra a zene? – 3.

2013. július 16., kedd

Andy

Olvasási idő: kevesebb mint 4 perc

(A második részt itt olvashatod.)

A második ágazat a keresztyén könnyűzene. Ez a típus már szélesebb körben közkedvelt. Olyan képviselők tartoznak ide, akik a legtöbb keresztyén fesztiválon szerepeltek már: Hillsong, Michael W. Smith, Brian Doerksen, Mercyme, Toby Mac, LZ7, Chris Tomlin, Matt Redman, Jesus Culture.

A Hillsong Church világszerte rendelkezik gyülekezetekkel: Sydney és Brisbane mellet Londonban, Kijevben, New Yorkban, Moszkvában, Stockholmban, Párizsban, Amsterdamban, Melbourne-ben és Koppenhágában.

Hillsong United

Hillsong United

Hillsong United: elkötelezettek amellett, hogy az igazságról énekeljenek, és hogy kapcsolatot teremtsenek Isten és ember között. Minden cselekedetükkel, legyen az zeneszöveg írás, esetleg egy egész estés koncert, Isten csodálatos hatalmát szeretnék kifejezni. Tudatosították, hogy hétköznapi emberekként csak Isten segítségével tudnak szolgálni és gyülekezetet gyarapítani.

Az együttes 16 nagylemezt dobott már piacra. A dalaik világszerte fiatalok millióinak szívében ébresztették fel a hitet és a reményt. Céljuk egyszerűen az, hogy Istenhez közel kerüljünk, hogy a szívünket felemeljük és dicsérhessük Őt, valamint hogy a fiatalokat segítsék, hogy egyek lehessenek és találkozhassanak a Teremtővel.

LZ7

LZ7

LZ7: céljuknak tekintik, hogy bemutassák Istent, egymás elfogadására bíztassák az embereket, szemléltessék a Jézus Krisztusba vetett hitet, és ezzel együtt lehetőséget adjanak minden fiatalnak, hogy elfogadják Jézust. Mindezt a rap, a dance és a hip-hop stílusok vegyítésével teszik.
A brit csapat eddigi hétéves fennállása során Európa szerte már börtönökben, gyülekezetekben, fesztiválokon, iskolákban szolgált, de a többi négy kontinensen is megfordult már. Jelenleg a zenekar öttagú. Eddig 2 nagylemezük jelent meg: a „Ruckus” és a „Light”. Mindenki kedvence, a „This little light” című szám óriási sikert aratott a slágerlistákon és az élő fellépéseken egyaránt.

 

Mint a világon mindenhol, így Magyarországon is egyre elterjedtebbek a konferenciák, illetve fesztiválok, ahol számos külföldi előadó, igehirdető, zenekar, dicsőítő csapatok, egyházfők gyűlnek össze és egy, vagy akár több napon keresztül az Urat dicsőítik. Magyarországon az egyik leghíresebb rendezvény az Ez az a nap!. Sajnos, ezen a mára már nagyszabásúra nőtt rendezvényen nekem még nem volt alkalmam részt venni, így a továbbiakban a barátnőm gondolatait olvashatjátok.

„Tapasztalataim szerint ezek a fesztiválok nagyon építő jellegűek. Könnyen megfogják a mai fiatalokat a zenei stílusukkal. Sokaknak azonban nem fér bele, hogy Istennel „bulizzanak” vagy táncoljanak. Valaki még a Hillsong United által játszott stílust sem tudja zenének hívni. Sokak csak a ritmusát érzik a mai zenéknek, a mondanivalót és a szöveget nem értik. A keresztyén zenék mondanivalója az, hogy jó élni, hogy az életünket Isten adta, aki mindig a legjobbat akarja nekünk. Ezeknek a számoknak, dalszövegeknek egy keretet kellett adni, hogy a mai fiatalokhoz is eljussanak. Szerintem, pont ez a legjobb benne. Bármilyenek is vagyunk, Isten szeret bennünket, még akkor is, ha esetleg DJ-vel magasztaljuk Őt. Az Ez az a nap!-hoz hasonló eseményekről természetesen a magyar előadók sem hiányozhatnak.”

Pintér Béla

„Szövegeiben és dallamvilágában modern, de mondanivalója egyetlen dal erejéig sem tér el az évekkel ezelőtt meghatározott céltól: CSAK Jézus! Érte, Róla, Miatta”vélekedik ismét a segítőtársam. „Ez a zenei irány egyaránt szól keresztyénekhez és azokhoz, akik még nem ismerik Jézus Krisztust. Minden dalának és koncertjének változatlan a célja.” (A nyíregyházi magyar énekes 1995 óta már 10 stúdióalbummal büszkélkedhet.)

Pintér Béla és a Csemeték:

Tizennégy évvel ezelőtt jelent meg az első albumuk. Dalaik nagyrészt gyereknek készültek, de ugyanúgy megállják a helyüket a modern, felnőtteknek tetszetős dallamvilágban.

Golgota Gospel Kórus

A 2002 novemberében alakult kórus mára már több mint 200 taggal büszkélkedhet. A kórus fő célja, hogy a zenén keresztül, a színvonalas gospel koncertjeiken a keresztyén világnézetet népszerűsítsék.

A gospel zenében a vokálok kerülnek előtérbe, a szövegek pedig vallásos színezetűek. A gospelnek különböző alműfajai léteznek, ezek a southern gospel, az urban contemporary gospel és a modern gospel. Ezek, egy más értelmezés szerint, az egyéb zenei stílusok – mint a country vagy a blues – elegyítésével adják a gospel zenét. Több fajtája tartalmazhat zongora vagy basszus- és elektromos gitár kíséretet, de egy egész zenekar is játszhatja azt (külföldi képviselő: Mahalia Jackson).

Befejező rész egy hét múlva.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle