firesz@firesz.sk

Mit jelent számodra a zene? – 1.

2013. július 2., kedd

Andy

Olvasási idő: kevesebb mint 2 perc

Mit jelent számodra a zene? Elgondolkoztál már valaha ezen a kérdésen? Esetleg, azon, hogy egy dallam milyen hatással van Rád? Vagy azon, hogy mennyire fontos az, hogy mint keresztyén csak az Úrral kapcsolatos dalokat hallgass és szeress? Miért jó más zenestílust is meghallgatni? Mennyire ismered valójában a keresztyén zenei irányzatot és kedvenc együtteseidet?

"Tudod te, mi a zene? Isten parányi emlékeztetője az embernek, hogy nem az ember az egyetlen csoda ebben az univerzumban. A zene harmonikus kapcsolat minden élőlény között, még a csillagok között is." (August Rush)

A zene nem csupán egy művészi kifejezési forma, ami hangokból, hangszínekből áll, hanem egy szignál/jelzésforma, amelynek fontos üzenete van.

Számomra a zene egészében a szabadságot, boldogságot, szerelmet, egyfajta filozofikus pozitív üresség érzését jelenti, de mindezek mellett dühöt, csalódottságot és szomorúságot is kifejezhet.

Természetesen csak tőlünk hallgatóktól, valamint az ízlésünktől függ, hogy mit tartunk jó vagy rossz zenének. A rossz zene, avagy a rossz hangzás nem jelenti ugyanazt. Legtöbbször a körülményektől függ, hogy mikor mit is tekintünk zenének vagy zajnak. Van, hogy mikor aludni szeretnénk, zajnak halljuk még a kedvenc dalunkat is. Máskor a hétköznapi értelemben vett zajt zeneként értelmezzük (a vonat ritmikusan zakatoló hangja, patadobogás).

 

zene_sziv

 Akkor hogy is van ez?

A barátnőm szerint mindegy, hogy az ember milyen zenét hallgat; minden zene hatással van az egész testünkre és lelkünkre, akár tudatosítjuk ezt, akár nem. Tudományos kutatások ezt szintén alátámasztják. A zene hatása igazán széleskörű; akár tevékenyen zenél valaki – ami pihentető, jótékony hatással tud lenni az életre –, akár csak hallgatója a muzsikának. "Teljes lelki élet nincs zene nélkül. Vannak a léleknek olyan régiói, melyekbe csak a zene világít be." – Kodály Zoltánt idézve fejezi be a gondolatát.

Mások szerint a zene csodálatos ereje a szépségéből és a semmihez nem hasonlítható hatékonyságából fakad. Bizonyított, hogy számos transzferhatása van, azaz segítségével sok más terület is fejlődik, mint pl. a kapcsolatteremtés, kommunikáció, nyelvi képességek, matematikai és logikai gondolkodás, stb.

Folytatás egy hét múlva, amiben a keresztyén zene fejlődéséről olvashatsz.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle