firesz@firesz.sk

6. A böjtről: tovább is van, mondjam még…?

Az élesztŐ alatt (ismét) megtapasztalhattuk, hogy jóval nagyobb és szentebb az ÚR, mint azt el tudjuk képzelni, valamint sokkal fontosabbak vagyunk neki, mint hisszük. Visszaolvasva a 0. hírlevelet, véleményem szerint a három kitűzött cél közül kettő a szemünk láttára valósult meg, most már csak egy van hátra: az otthoni közösség. Hatalmas az ÚR, hála és dicsőség Neki!

További keresztyén életedben is biztatni szeretnélek a böjtre, az imára és az adakozásra. (Mt 6,1–18) Ha áttöréseket vágysz látni életed nem túl jól működő területein: legyen szó akár a testeddel való bánásmódról, pénzügyekről, családdal való kapcsolatról vagy bármi másról, akkor gyakorold ezeket Isten segítségével.

Ismétlem: a böjt a normál keresztyén kötelességek hármas kötelékének elválaszthatatlan része.Megtisztít bennünket: testünket, lelkünket, szellemünket és életed minden területe egészségesebb, teljesebb lesz tőle. Elmélyíti a kapcsolatodat az Úrral, amit a rutinjellegű vallásos életben általában nem élhetsz át.

Különféleképpen böjtölhetsz:

  • Mondjuk olykor nem vacsorázol. HELYETTE az Igét tanulmányozod és imádkozol. (Kezdetnek igen jó, megtisztulsz, vágyni fogsz nagyobb dolgokra)
  • Rendszeresen hetente egyszer, meghatározott nap kenyéren és vízen böjtölsz, napközben is kitartóan keresed az Urat, akár röpke imák által is. (ez különösen jót tesz, ha valamiféle függőségeid vannak, legyen az falánkság, alkoholizmus, kábítószer, szexuális jellegű dolgok, hazárdjáték vagy bármi más)
  • Dánieli böjt: 40 napon keresztül megtartóztatod magad a „kívánatos ételtől”: hústól, édességektől, alkoholtól. (Legutóbb, életem egy nagyon fontos kérdésére keresve az Istentől való választ, indíttatást éreztem erre a böjtre. Tudjátok, ezt olyan eset volt, amit mindannyian ismerünk: amikor nagyon szeretnél valamit, és már rengetegszer megkérdezted az Urat, csak már nem vagy biztos benne, hogy a kapott válasz valóban az Úrtól van, vagy a vágyaidat magyarázod bele. Na erre az esetre ezt a 40 napos böjtöt nagyon tudom ajánlani, mert nálam is letisztultak, kitisztultak a dolgok, de teljesen.)
  • Amiket még nem próbáltam, nincs vele személyes tapasztalatom: 21 napos böjt, minden év kezdetén, az év első vasárnapjától: evvel azt fejezed ki, hogy az Úrnak szánod az első részt mindenből, az évből is. 3 napos Eszteri böjt: se nem eszel, se nem iszol 3 napon keresztül. Mindezeket szerintem jobb másokkal együtt végezni, hogy egymás támaszai legyünk, nagy ereje van ennek.

Amennyiben többet szeretnél tudni a böjtről a következő irodalom sokat adhat:

  • Derek Prince: A történelem formálása ima és böjt által
  • Jentezen Franklin: A böjt. Mert lehet másként is!

Ezen kívül amennyiben lehetőséged van meghallgatni olyan érett keresztyének előadásait, beszámolóit, akik rendszeresen böjtölnek, akkor az nagyon gazdagító lehet életedre nézve.

Az imasarok csapata nevében: Dobai Júlia

Ui.: Köszönöm, hogy veletek együtt harcolhattam én is. Igen megáldotta az Úr, Övé a dicsőség!

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle