Firesz-Abaúj-Zemplén

Üdvözöljük a Firesz – Abaúj-Zemplén oldalán!

Célunk az evangélium hirdetése elsősorban a gömöri és a keleti területeken élő fiatalok között. Táborokat, ifinapokat, munkatársi és egyéb alkalmakat szervezünk ennek érdekében.

“Mert más alapot senki sem vethet a meglevőn kívül, amely a Jézus Krisztus” (1Kor 3,11 ).

Történet

Bemutatkozásunkat a már-már “legendás” jabloncai táborokkal kell kezdenünk. Ezek voltak az első Firesz táborok az 1990-es évek elején. A gyermekmunka élén Fülöp Éva, Balázs Éva és Zsuzsa álltak, az ifjúsági munkaterületen elsősorban Horváth Pál és Édes Árpád.
Több munkatársunk 1990 óta részt vett a Firesz jabloncai táboraiban – kezdetben mint segítő, majd később, mint szervező. A fiatalabbak természetesen később csatlakoztak hozzánk, sokan úgy, hogy előbb gyermektáboraink résztvevői voltak, majd segítők, végül pedig aktív, szervező munkatársak.
Felvidék keleti és gömöri tájain a dolgok úgy alakultak, hogy az évek során 3-4 munkacsoport is kiformálódott.
Egyrészt Fülöp Éva továbbvitte szolgálatát sok munkatársával együtt, eleinte a Firesz gyermek-munkacsoportjaként működő Fireszkében (1995-től), majd néhány munkatárssal az önállósult Fénysugár polgári társulás égisze alatt (2004-től, www.fenysugar.sk), mely elsősorban a kassai gyerekek táboroztatására és a Gyereknaptár kiadására koncentrál.
Emellett 1996-tól fokozatosan összeállt egy másik szolgáló csoport is (eleinte) Molnár Árpád és Kása Gergely vezetésével, akik arra törekedtek, hogy a táborok során a vezetők és a gyermekek, illetve tinik egy családot alkossanak. A cserkészmozgalom tapasztalataiból több elemet átvettünk, ugyanakkor kialakult sajátos látásunk és programstruktúránk is. 1996 óta minden évben szerveztünk gyerektábort, volt olyan év, hogy tinitábort is, illetve gyerek/tinitábort, valamint év közben ifjúsági találkozókat, melyeket 2005 óta FelemelŐ ifinapoknak nevezünk (Kiss Miki ötlete alapján).
Középen André János, Gáspár Tibor, Molnár Árpád kezdték el a borzovai tinitáborok szervezését, és ennek nyomán szintén kialakult egy munkacsoport, illetve egy elsősorban Rozsnyóhoz és Szilicéhez köthető folyamatosan formálódó dicsőítő zenekar is.
Munkatársaink szavazatai alapján 2009 márciusában vettük fel a közép és keleti Firesz munkatársakat összefogó FIX nevet, mely a krisztusi szilárd alapra utal, de a Fiatalok Krisztusért Színesen szavak kezdőbetűjéből áll össze, “ixesítve” – ami pedig Krisztus Urunk nevének görög kezdőbetűje: X = Kh (Khrisztosz).

Még senki nem szólt hozzá...