firesz@firesz.sk
Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Interjú a Forró csokiról

2019. május 27., hétfő

Duna Mente

Olvasási idő: kevesebb mint 3 perc

Noémi: - Andi, úgy tudom, hogy te saját magad számára terveztél egy kihívást, vállaltad, hogy 12 emberrel beszélgetsz majd az elkövetkező év egy-egy hónapjában. A ,,Forró csoki velem˝ alkalmai hasonlóak ehhez. Mit gondolsz, miért lehetnek jók ilyen beszélgetések?

Andi: - Véleményem szerint, a beszélgetés egyszerre lehet kellemes időtöltés, a kapcsolatok megerősítésének fontos eszköze, de szimpla információcsere is. Mindenki igényli a figyelmes, őszinte beszélgetést, hiszen a beszélgetések ezen formái távol tarthatják akár a magány érzését, valamint akár új dolgok megtanulására is ösztönözhetnek.

N.: - Néha nem volt az az érzésed, hogy esetleg kissé erőltetett a dolog?

A.: - Nem, nem érzem erőltetettnek. A személyes kihívásnál az elsődleges célom az volt, hogy rég nem látott barátaimmal, ismerőseimmel szánjunk egy kevés időt egymásra ebben a rohanó világban. A ,,Forró csoki velem˝ alkalmaival pedig szeretnénk elősegíteni mások megértését, megismerését, akik esetleg hasonló problémával küzdenek, mint a beszélgetni vágyó. Továbbá szeretnénk fejleszteni a kommunikációs készséget, az empátiát, valamint a szolidaritást.

N.: - A 2018-as Élőkönyvtár is hasonlóan zajlott az ÉlesztŐn, aminek te voltál a koordinátora…

A.: - Egy Élőkönyvtár éppúgy működik, mint egy hagyományos könyvtár – az olvasók kikölcsönöznek egy,, könyvet" egy rövid időre. Itt a könyvek emberek, és nem csak beszélnek, de beszélgetnek, válaszolnak is olvasók kérdéseire, sőt, ők is tehetnek fel kérdéseket, és akár maguk is tanulhatnak.

N.: - Ami szerintem, többünkben is kérdőjelet vethet fel, az az a tény, hogy a beszélgetőpartnerek, akiket „le lehet foglalni“fedőnevek alatt szerepelnek a weboldalon. Szerinted változtathat-e a beszélgetés hangulatán ez a tényező?

A.: - Sokszor bátrabbak a beszélgető partnerek, ha az elsődleges lépések anonim módon zajlanak. Sajnos néha hajlamosak vagyunk sztereotipizálni, felvetéseinkre alapozni. Ezeket elkerülve csak egy-egy mondatot, bizonyságtételt, témakört osztottunk meg a weboldalon az érdeklődőkkel.

N.: -Van-e valami nagyon pozitív személyes élményed, vagy visszajelzés, amit egy-egy ilyen beszélgetés után kaptál?

A.: - Voltam kikölcsönző és kikölcsönzött is. Sok pozitív visszajelzéssel találkoztam. Többek között a felismeréssel, kibéküléssel, megnyugvással, feltöltődéssel és megtéréssel is. Hiszen egy jó beszélgetés, mindenkiben nyomot hagy, sokáig emlékszik rá és várja a folytatást.

Az alábbi linken találjátok a Forró csoki velem weboldalát, ahol lefoglalhattok egy csészével: https://forrocsoki.firesz.sk/

Duna Mente

Duna Mente

Az ország nyugati felén tevékenykedik, itt szervezi az alkalmait. Célközönségük a tini és a fiatal felnőtt korosztály.

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle