firesz@firesz.sk

Mit jelent számodra a zene? – 4.

2013. július 23., kedd

Andy

Olvasási idő: kevesebb mint 4 perc

(A harmadik részt itt olvashatod.)

Mi a helyzet a többi modern zenével, szabad-e egy keresztyén embernek modern zenéket hallgatnia?

Természetesen igen. A Biblia sehol nem ítél el semmilyen zenei stílust, és egyetlen hangszert sem nevez istentelennek. (Zsolt 68,25; Ezsd 3,10).

Bár sokunk vívódik ezzel a kérdéskörrel, személy szerint úgy vagyok ezzel, hogy nyitott vagyok, s teret engedek a tehetségnek. Természetesen nagyon fontos számomra a stílus, a hangnem, valamint a szöveg. Engem azonban hidegen hagy, hogy egy énekes esetleg más vallású, elvont, kirívó vagy épp rossz csapatban játszik. Egyszerűen nem ez a lényeg. A lényeg itt a zene, s amit a zenekar, vagy épp az énekes közvetíteni akar.

A világi zene roppant szórakoztató lehet. Sok világi dalnak fülbemászó a dallama, nagy igazságokat fogalmaz meg, és pozitív üzenetet közvetít.

Vigyázni kell azonban, mivel a fülbemászó dallam, a gyönyörű hang és esetleg a sokak számára nem jól érthető idegen nyelven énekelt szöveg erkölcstelenséget, erőszakot stb. hirdethet. Ezen számok meghallgatása már kevésbé ajánlatos, de nem kizáró ok, hogy egy adott zenekarnak, előadónak más dalait ne hallgathatnánk meg.

„Egyáltalán nem hallgatok obszcén szövegű dalokat.” – hangzanak barátnőm gondolatai. – „Azért, mert ez az egész világkorszak, annak a kultúrája, termékei szemben állnak Istennel. Ha valaki a keresztyén értékrend alapján szeretné az életét megélni, akkor külön kell tudnia választani, mi az, ami Istennek tetsző, és mi az, ami nem. Fontos, hogy milyen a zene szövege, hogy mi az a szöveg, ami hatással lesz a lelkünkre. Ha már egyszer befogattuk Jézust a szívünkbe, akkor már minden dolgunkat vele visszük végbe és ilyenkor tudatosítanunk kell, hogy ha a tömeggel együtt kiáltjuk a csúnya, trágár kifejezéseket, amibe esetleg mi bele se gondolunk, mit is jelenthetnek, már az Úr ellen vagyunk. Előfordul, hogy még mi keresztyének sem tudatosítjuk, hogy Jézus ott van velünk, és hogy mi Istent képviseljük. Éppen ezért vigyáznunk kell, hogy mit éneklünk és hogy ezt a zenét vajon a mennyei kórus is énekeli-e velünk. A zene az egyik legnagyobb ajándék, amivel már itt a földön is részesei lehetünk az angyali kórusnak az Úr dicsőítésével.”

Nem tagadom, hogy vannak káros zenék, Istent gyalázó előadók, melyek rossz hatással vannak a lélekre, azonban nem szabadna elítélnünk ezeket sem, mivel ezek egy másfajta nézetet vallanak (és valljuk be, mindig lesznek ilyenek is).

zenei_stilusok
Hogy ne csupán a sötétben tapogatózz, Kedves Olvasó, pár nevet meg kell említenem. A hard rock és a metál képviselői közül: Ozzy Osbourne, vagy a sátánista Marilyn Manson. Sokan ide sorolnák az Iron Maiden, Metallica, AC/DC, Santana, Hendrix, Joplin, Beatles, Deep Purple, Kiss, Black Sabbath, Korn, Limp Bizkit, Lady Gaga… nevű zenekarokat és énekeseket, valamint az emo stílus követőit is.

Érdekes, igaz? Persze egyik-másik számuk, vagy épp a manipulativitás, pénzhajhászás gondolatának felmerülése miatt, egy-két énekes és zenekar jogosan sorolható ebbe a kategóriába.

Szeretném kiemelni John Lennon (Beatles) szavait: „Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni˝.

Persze ez csupán pár példa volt, mert a mai fiatalság jobbára numetált, blackmetált, parti zenét hallgat. A rap műfajának képviselőit is sok keresztyén eltöröltetné. Ez szerintem túlzás. Az utóbbi már csak azért is, mert egy nagyon, „egyenes beszédű, szókimondó műfaj”. Elismerem, hogy sokszor trágár, azonban a legtöbb képviselő az életéről énekel, s az embereket biztatni szeretné, hogy még a legrosszabbnak hitt helyzetből is mindig van kiút, csak hinnünk kell benne és akarnunk kell (Mottó: Sosem szabad feladni!).

Persze mindenki saját maga dönti el, hogy milyen zenéket, zenészeket könyvel el ebbe a kategóriába, mindenesetre, először hallgassunk meg valamit, s csak utána döntsünk (persze itt nem az ateista előadókra gondoltam). Mindenhol vannak kivételek, igaz?

A zene egyértelműen hatással van a tevékenységeinkre, a lelkünkre. Számunkra egyértelműen az a legjobb zene, amely Istent dicsőíti és magasztalja. Szerencsére tehetséges keresztyén zenészek csaknem az összes zenei műfajt művelik, a klasszikus zenétől kezdve a rock vagy a rap műfaján keresztül, egészen az alvilági zenéig. Pusztán arra kérek mindenkit, hogy gondolkozzon el ezeken a dolgokon is, ne ítéljen meghallgatás nélkül, legyen nyitott az új irányzatokra.

Gondolataimat egy idézettel szeretném zárni: „A zene a nagy egyesítő. Elképesztő erő. Olyasmi, ami még az olyanokban is közös lehet, akik mindenben, de mindenben különböznek.”

A. Y.

(Hála és köszönet a magát megnevezni nem kívánó barátnőmnek, no meg persze az Úrnak!)

Fiatal Reformátusok Szövetsége
Zväz mladých reformovaných – Firesz


Fő (Hlavná) 48/50.
Őrös (Strážne)
07652 Szlovákia

IČO: 31958273

Területi egységek

Munkacsoportok

chevron-downchevron-up-circle